header 2drive 9

Motorkleding

 

Dat speciale motorkleding de beste bescherming biedt bij een val van een motor is wel bekend. Maar motorkleding is er niet alleen in leer, maar bijvoorbeeld ook van textiel. We noemen hier de voor- en nadelen van de verschillende vormen zodat je de juiste beslissing neemt bij het aanschaffen van je motorpak.

Motorkleding moet aan veel eisen voldoen. Het moet bovenal bescherming bieden, maar het moet ook comfortabel zijn en er mooi uitzien. Het wil niet zeggen dat het ene materiaal meteen de ander uitsluit. Allemaal hebben ze sterke en zwakke punten en afhankelijk van waar je je motor voor gebruikt kun je je kleding uitzoeken.

Leren motorpak

Leer is voor de meeste (beginnende) motorrijders een voor de hand liggende keuze bij het uitzoeken van motorkleding. Leer zit comfortabel, want het past zich naar verloop van tijd aan jouw model aan. Bovendien is leer het meest slijtvaste materiaal. Als je een glijpartij maakt zal leer je ook de beste bescherming bieden, want dit materiaal kan hitte goed afvoeren en het slijt niet snel.

Een nadeel van leer is dat het niet waterdicht is. Als je dus rijdt als het regent moet je een extra regenpak dragen om niet doorweekt te worden. Leer is daarnaast niet heel comfortabel in het dagelijks gebruik. Niet onder elk leren motorpak past je normale kleding, dus als je op de motor naar je werk gaat moet je wat extra tijd reserveren om je om te kleden voordat je aan het werk kunt gaan.

Motorkleding van textiel

Motorkleding van textiel is, in tegenstelling tot leer, wel uiterst functioneel bij woon- werk verkeer. Het is makkelijk in combinatie met gewone kleding te dragen, dus je bent na een motorritje snel weer klaar voor de orde van de dag. Textiel is ventilerend en het kan waterdicht worden gemaakt. De meeste motorpakken van textiel zijn voorzien van uitneembare lagen. Zo kan dit pak bij verschillende temperaturen worden gedragen. Het is bij een motorpak van textiel belangrijk dat je een goede pasvorm neemt. Bij een te grote jas kan het bij hogere snelheden gaan klapperen. Als je met motorkleding van textiel onderuit gaat biedt het alleen niet de beste bescherming als het gaat om het afvoeren van hitte.

Kevlar jeans

Een trend die al sinds 2010 op de markt is gebracht is kevlar. Dit zijn speciale jeans motorbroeken. Het lijkt alsof je een gewone jeans draagt, maar deze jonge vorm van motorkleding biedt meer bescherming dan een normale jeans. Het comfort is hierbij het belangrijkste. Je kunt ook rustig in je kevlar jeans aan het werk, want je ziet hierbij het verschil met normale kleding niet. Kevlar is van de materialen wel de kleding die het minst beschermt bij een valpartij en bij koudere temperaturen. Kevlar is er vooral voor de mensen die er op de motor zo normaal mogelijk uit willen zien, maar wel vele malen beter beschermd willen zijn.

Het oog wil ook wat

Een motorpak moet als eerste functioneel zijn. Dat betekent dat het de beste bescherming moet bieden bij jouw specifieke situatie. Iemand die de motor veel gebruikt om naar het werk te gaan kiest misschien voor andere motorkleding dan iemand die met name bij mooi weer eropuit trekt. Je houding, het soort motor en de weersomstandigheden zijn factoren die je keuze kunnen beïnvloeden. Niet alleen voor de veiligheid dragen we motorkleding. Ook moet het er mooi uitzien. Motorpakken zijn er daarom in steeds meer kleuren en modellen om iedereen wat te bieden. Kies bij motorkleding niet automatisch voor het mooiste, maar kijk vooral naar de situaties waarin jij het meest terecht komt. Stel jezelf voordat je motorkleding gaat kopen één vraag: Ben je een toerrijder, een sportieve motorrijder of zet je je motor met name in bij woon- werk verkeer? Het antwoord daarop maakt al duidelijk in welke richting je moet zoeken. Succes!

Kledingeisen CBR examen motorrijles
Vanaf 30 september 2003 gelden voor de motorkandidaat tijdens het motorexamen kledingeisen. Deze maatregel is bedoeld om de motorrijder beter te beschermen. Als kandidaat op het motorexamen moet je dan minimaal de volgende beschermende uitrusting dragen:

  • Je draagt bij voorkeur kleding die speciaal bedoeld is voor motorrijders.
  • Helm – Je bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde motorhelm te dragen. Het beste is een helm te dragen die licht is van kleur of die is voorzien van retroreflecterende kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer.
  • Oogbescherming – Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne)bril.
  • Schoeisel – Je draagt hoge schoenen of laarzen die ook de enkel bedekken.
  • Handschoenen – Je draagt handschoenen of wanten die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken.
  • Kleding – De broek moet de benen bedekken; de jas het hele lichaam en de armen. Broek en jas mogen één geheel vormen. Voor alle kleding geldt dat je bij voorkeur kleding draagt die speciaal bedoeld is voor motorrijders. De uitrusting moet in ieder geval stevig genoeg zijn om je te beschermen tegen aanraking met het wegdek (of de hete uitlaat van de motorfiets). Ook heeft je kleding bij voorkeur retroreflecterende eigenschappen, of andere kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer. Tot slot moet de kleding je voldoende beschermen tegen de weersomstandigheden tijdens het examen.
  • Retro-reflecterend materiaal valt nog beter op dan reflecterend materiaal. Het kaatst ook indirect licht terug; reflecterend materiaal alleen rechtstreeks licht. 


Zoeken
Winkelwagen1420757815-ideal_logo.jpg

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop