header 2drive 9

Motor (A1, A2, A)

Leuk, praktisch en goedkoper
Wie wel eens met de auto in de file staat, ziet regelmatig motorrijders door de file rijden. Misschien denk je dan wel, dat is slim. Die man of vrouw heeft minder last van de vervelende dagelijkse vertragingen, die is vast wel redelijk op tijd thuis. Ja, motorrijden is zo gek nog niet.Trouwens, motorrijden is veel meer dan een slimme zet om geen hinder te hebben van die eeuwige files. Motorrijden is sportief, het is trendy en het is betaalbaar. Met een motor ben je vaak sneller op de plek van bestemming dan per auto of per openbaar vervoer. Zeker als het mooi weer is, is motorrijden een feest. Dan kun je leuke weekendtochten maken of met de motor een avontuurlijke vakantie gaan vieren. Met de motor kun je bevendien op plaatsen komen, waar dat met een auto een stuk lastiger is. Als je op een warme dag naar het wil gaan of naar een ander evenement waar veel mensen bij elkaar komen, ben je met de motor natuurlijk al die mensen, die in hun auto in de file zitten te puffen, mooi te slim af. Maar ook bij minder fraai weer is de motor een uitkomst. Uiteraard voor woon-werkverkeer, of voor een rit naar de sportclub of voor familiebezoek, noem maar op. Met goede motorkleding blijf je perfect beschermd tegen regen en wind. Voor de vele duizenden motorfans is dit allemaal geen nieuws. Zij hebben allang door hoe leuk, handig, verslavend en sportief het is om er regelmatig per motor op uit te trekken. 

Wat de kosten betreft, kun je het net zo duur maken als je wil. Er zijn inderdaad motorfietsen waaraan een fiks prijskaartje hangt. Maar je kunt ook veel goedkoper terecht. Bijvoorbeeld als je een motor koopt ’waar de kop vanaf is’. Die is dan alvast voor je ingereden. Bij de motorbedrijven in Nederland is er steeds een ruime keus uit nieuwe motorfietsen, maar ook uit een groot aanbod van (jonge) gebruikte motoren. Die motorspecialisten kunnen ook precies adviseren over welke motorfiets het beste past bij je speciale wensen. Want motorrijden is maatwerk! En er is keus genoeg, in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. Je kunt kiezen uit een rustige zakenmotor, een toerfiets, een chopper of een nog ander motortype dat bij je lifestyle en interesse past. Met ook volop keus uit een breed scala aan cilinderinhoud en dus uit pk’s. Er is dus letterlijk voor elk wat wils.Nieuwe regeling motorrijbewijzen
Vanaf 19 januari 2013 zijn er voor het motorrijbewijs drie verschillende categorieën: A1, A2 en A (onbeperkt). Categorie A1 is geldig voor lichte motoren, A2 voor middelzware motoren en A (onbeperkt) voor zware motoren. Wanneer een motorrijder twee jaar ervaring heeft opgedaan met een lichtere categorie kan indien gewenst een zwaardere categorie gehaald worden. Op deze manier kan iemand dus op zijn vroegst op zijn 22e motorrijbewijs A (onbeperkt) halen. De minimumleeftijden voor de verschillende categorieën zijn: 18 jaar voor A1, 20 jaar voor A2 en 22 jaar voor A (onbeperkt).
 
Ben je 20 jaar of ouder, dan kun je direct instappen in de categorie A2. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je direct instappen in de categorie A (onbeperkt). Tijdens de rijlessen is het onder het toeziend oog van je rij-instructeur toegestaan om op een ander motor te lessen dan de categorie waarvoor je examen wilt gaan doen. Uiteraard moet tijdens het examen je motor wel aan de gestelde eisen voldoen.

Vanaf 17 jaar starten met lessen
Je kunt vanaf 17 jaar starten met het volgen van rijlessen en theorie-examen doen. Op 18 jarige leeftijd mag je het praktijkexamen AVB en AVD afleggen voor het rijbewijs A1.
 
Theorie voor je motor
Je hebt een speciaal theorie-certificaat A nodig voor je motorrijbewijs. Als je nog geen rijbewijs B hebt, dan moet je eerst dit theorie-certificaat A halen voordat je motorrijlessen kunt gaan volgen.

 

 
Zoeken
Winkelwagen1420757815-ideal_logo.jpg

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop